Chirurgie estetica

Dorinta de a imbunatati aspectul facial, al corpului si construirea aspectului tanar sunt scopurile care au facut din chirurgia plastica, estetica si reparatorie unul din cele mai provocatoare domenii ale medicinii. Aesthetic Line va ofera posibilitatea de a va bucura de realizarile acestui domeniu intr-un cadru care pune accentul pe siguranta, confort si eficienta cost / calitate.Centrul nostru de chirurgie plastica este intruchiparea acestor calitati.
Noi stim ca dorinta de imbunatatire a aspectului fetei si corpului pleaca dintr-un complex de temeri si anxietate fata de propria persoana. Suntem sensibili la aceste nevoi si acest lucru ne face sa actionam la standardele pe cere ni le-am propus.

-------------

Aceste informatii au ca scop introducerea in notiunile de bazã ale interventiei chirugicale. Aceste informatii nu se substituie actului medical sau a consultatiei si nici nu inlocuiete tratamentele de specialitate Informatiile oferite de www.chirurgie-estetica.ro sunt concepute sa vina in sprijinul, si nu sa inlocuiasca relatia existenta intre pacient /vizitator al www.chirurgie-estetica.ro si medicul sau.. Dacã vã ginditi la aceasta operatie, pentru orice nelãmurire si intrebare apelati la medicii Aesthetic Line

vineri, 8 mai 2009

LIPOSUCTIE, LIPOASPIRATIE - REMODELARE GRASIME

Lipectomia cunoscuta si ca liposuctie, extractia grasimii - este o tehnica de indepartare a depozitelor de grasime nedorite, din anumite regiuni ale corpului: barbie, git, obraji, partea superioara a bratelor, piept, abdomen, fese, solduri, coapse, genunchi, gambe, glezne. Liposuctia nu este o substitutie a scaderii in greutate, dae e o metoda de indepartare a grasimii, care nu se poate rezolva prin dieta si exercitii fizice. Luind in considerare liposuctia, acest material va ofera citeva date de baza pentru a intelege procedura- cum te poate ajuta, cit de performanta este, si la ce rezultate sa va asteptati. Nu poate raspunde la toate intrebarile dvs., intrucit interventia depinde atit de pacient cit si de chirurg. Va rugam sa intrebati tot ce nu ati inteles.

CANDIDATII PENTRU OPERATIE Liposuctia poeta spori increderea in dvs., dar nu poate sa va schimbe complet infatisarea sau sa va rezolve toate problemele dvs. Inainte de a va decide pentrru operatie ginditi-va la asteptarile dvs. si discutati-le cu chirurgul dvs. Cei mai buni candidati pentru liposuctie sint cei cu o greutate relativ normala, dar care au depozite de grasime in diferite regiuni ale corpului. Pacientii trebuie sa fie sanatosi, cu un psihic stabil si realisti in asteptarile lor. Daca aveti o piele ferma si elastica rezultatul va fi un contur mai bun. Pielea care atirna nu se va intinde pe noul dvs. contur al corpului si poate necesita operatii in plus pentru a indeparta excesul de piele. Acest procedeu va lasa cicatrici vizibile. Liposuctia nu se recomanda daca ati avut operatii recente, o circulatie proasta in aria interesata sau daca aveti afectiuni cardiace sau pulmonare. Liposuctia in sine nu imbunatateste aspectul de celulita; chirurgii recomanda alte tehnici pentru a rezolva acest aspect.

RISCURILE Liposuctia este in mod normal sigura atit timp cit pacientii au fost atent selectati, exista toate facilitatile necesare pentru operatie, si chirurgul are experienta in domeniu. Totusi, procedura poate cauza traume severe, mai ales cind se aspira mai multe arii in acelasi timp operator. Alta complicatie rare dar poribila este acumularea de fluide ce trebuiesc drenate, si traumele pielii. Infectia sau pierderea excesiva de fluide poate duce la complicatii severe, puteti reduce aceste riscuri alegind un chirurg plastic cu experienta si urmind cu strictete sfaturile sale. Cicatricile postoperatorii sint mici si plasate strategic pentru a fi ascunse. Pot apare alte probleme cum ar fi: umflarea si echimoza ariei tratate schimbari de culoare a pielii ce pot ramine permanente daca va expuneti la soare. Asimetria deseori poate apere si necesita o a doua interventie.

PLANUIREA OPERATIEI In timpul primei consultatii, chirurgul va evalua sanatatea dvs., va determina unde sint depozitele adipoase si va verifica tonusul pielii dvs. Vi se va explica toate alternativele cum sint abdominoplastia sau lipectomia si va discuta cu dvs. optiunile pe care le aveti. Fiti sincer si discutati despre asteptarile dvs. Vi se va descrie procedura in detaliu si vi se vor explica riscurile si limitele operatiei. Vi se va explica ce anestezie se va folosi si costurile implicate. In timpul consultatiei fiti siguri ca ati spus chirurgului despre pierderile in greutate sau despre perioadele de ingrasare. Informati-l daca fumati sau luati ceva medicamente, vitamine sau alte droguri.Nu ezitatati sa intrebati tot ce nu ati inteles.

PREOPERATOR Daca aveti de suportat o operatie extinsa, discutati posibilitatea de a evea o transfuzie de singe propiu ce va va ajuta sa va refaceti pierderile de fluide suferite .Chirurgul va va da instructiuni precise despre cum sa va pregatiti pentru operatie; despre dieta si despre fumat, evitarea unor medicamente si vitamine, tablete cu fier, etc. Daca raciti sau aveti o infectie de orice fel operatia se va amina. Aveti grija sa aveti pe cineva care sa poata avea grija de dvs. timp de citeva zile. Operatia se va efectua in sala de operatie si necesita internare mai ales daca este vorba de o interventie extinsa.

TIPURI DE ANESTEZIE Daca procedura nu este extinsa - cantitatea de grasime si lichide extrasa nu va afecta major greutatea, conturul corpului si starea dvs. de confort postoperator-chirurgul va putea folosi anestezia locala combinata cu sedare ce va va molesi. Veti fi treaz dar relaxat si veti simti un disconfort minim. Unii chirurgi pot folosi anestezia epidurala. Daca se are in vedere o arie larga ce va fi tratata chirurgul va dori o anestezie generala ca sa dormiti pe tot parcursul operatiei.

OPERATIA Liposuctia de obicei dureaza 1-2 ore, dar timpul poate varia de la o jumatate de ora la citeva ore depinzind de aria ce va fi aspirata. Chirurgul face o mica incizie suficient de mare pentru a permite canulei sa intre. Capatul opus al canulei este atasat la un aspirator ce creeaza o presiune negativa. Chirurgul manipuleaza canula in profunzime la nivelul stratului profund de grasime, sparging grasimea si apoi aspirind-o. Uneori sint necesare incizii suplimentare pentru a indeparta toata grasimea. Daca vi s-a facut anestezie locala veti simti o vibratie si frictiuni in impul operatiei. Puteti simti o senzatie de contractie pe masura ce se apropie de muschi canula. Veti suferi pierderi de lichide in timpul operatiei, fiind crucial sa se inlocuiasca acesta pierderi pentru a nu intra in soc. Veti primi perfuzii si daca este necesar si transfuzia de singe propriu.

POSTOPERATOR Dupa operatie se va plasa un tub de dren timp de 1-3 zile pentru a indeparta fluidele ce se pot acumula postoperator. Se va purta un corset elastic compresiv pentru a reduce singerarea si umflarea si a ajuta pielea sa se stringa. Trebuie sa purtati continuu acest corset timp de 2-3 saptamini, apoi doar in timpul zilei timp de citeva saptamini in functie de indicatiile chirurgului. Vi se vor prescrie antibiotice pentru a preveni infectia. Nu va asteptati sa aratati sau sa va simtiti bine dupa operatie. Veti fi chiar mai grea pentru o perioada datorita fluidelor in plus pe care le veti primi. Aria aspirata va fi umflata si cu vinatai si veti simti senzatia de arsura. Durerea se poate controla cu medicatie desi va veti simti amortita si ingreunata citeva zile. Temporar va veti pierde sensibilitatea in aria aspirata. Nu fiti ingrijorat - va reveni in timp. Nu este anormal sa va simtiti deprimat postoperator. Incercati sa tineti minte ca este normal si ca va veti simti din ce in ce mai bine.

REVENIREA LA NORMAL Vindecarea este un proces gradat. Vi se va spune sa incepeti sa umblati dupa 1-2 zile pentru a preveni formarea cheagurilor de singe. Suturile se vor indeparta dupa 5-10 zile. Evitati activitatile fizice timp de 2-4 saptamini.Va veti intoarce la lucru in 10-14 zile postoperator. Majoritatea umflaturilor vor dispare in 1-2 luni, dar pot persista pina la 6 luni si mai mult. Chirurgul va va progama vizitele pentru a putea urmari evolutia dvs. si a vedea daca sint necesare alte operatii de retus. Daca apar simptome ce duc la un disconfort ridicat - intre aceste vizite programate - de exemplu singerari sau dureri marcate nu ezitati sa anuntati chirurgul.

NOUA DVS. IMAGINE Lipoaspiratia este o tehnica eficienta pentru a va da un nou contur al corpului cu cicatrici minime. Rezultatul poate fi permanent daca veti avea o dieta normala si un program de exercitii fizice regulat. Daca va veti ingrasa din nou o veti face in mod uniform si nu doar in anumite zone. Majoritatea pacientilor sint foarte satisfacuti de rezultatele operatiei si se vor simti mai confortabil in noile haine si cu noul corp. Atit timp cit asteptarile dvs. sint realiste veti fi fericit cu noua dvs. imagine.

Autor:
Dr. Klara Iulia Hatami - medic specialist chirurgie plastica
http://www.aestheticline.info
Actualizat :august 2009

LIFTING DE SANI- REMODELARE MAMARA

Pierderea elasticitatii pielii, gravitatia, pierderea in greutate, sarcina si alaptarea afecteaza forma si fermitatea sânilor. Pacientele care sint multumite de marimea sinilor lor, pot beneficia de un lifting al sinilor pentru ai ridica si ai intari, imbunatatind aspectul general. Unele paciente pot fi nemultumite ca au pierdut o parte semnificativa din volumul sanilor. In aceste cazuri se indica liftingul impreuna cu inserarea implanteor mamare

SUNT O CONDIDATA PENTRU LIFTINGUL DE SÂN?Puteti fi o buna candidata daca indepliniti conditiile:

- Sanii sunt atarnati dar de marime satisfacatoare;
- Sanii si-au pierdut fermitatea si elasticitatea;
- Areolele si mameloanele sunt indreptate in jos sau pozitionate sub santul submamar.

Uneori aceste conditii sunt ereditare; alteori sanii se pot dezvolta diferit; pot fi diferente in marime cat si in forma. Sanii care sunt mari si grei pot fi ridicati dar rezultatul nu dureaza la fel de mult ca si atunci cand operatia se face pe sani mai mici.
Liftingul de san se poate face la orice varsta, dar se recomanda dupa ce dezvoltarea sanului a fost atinsa. Sarcina si alaptarea influenteaza forma si marimea sanilor. Totusi multe femei decid sa se supuna liftingului de san inainte de a avea copii, urmand sa-si corecteze eventualele efecte ulterior prin chirurgie. Deoarece canalele galactofore si mameloanele sunt lasate intacte, operatia nu afecteaza capacitatea de alaptare.

CONSULTATIA DUMNEAVOASTRAIn timpul consultatiei veti fi intrebata despre marimea si forma dorita a sanilor. Chirurgul va discuta cu dumneavoastra cum vor fi repozitionate mameloanele si areolele. Va trebui sa mentionati tot ce doriti sa imbunatatiti la sanii dvs.; aceasta va ajuta chirurgul sa inteleaga asteptarile dvs. si sa determine daca pot fi in mod realist atinse.
Chirurgul va examina sanii dvs. masurandu-i si fotografiindu-i. Se vor evalua marimea, forma sanilor, calitatea pielii si pozitionatea areolelor si mameloanelor.
Veti veni la consultatie pregatita sa discutati antecedentele dvs. medicale: alergii medicamentoase sau de alta natura, tratamente medicale, alte interventii chirurgicale si biopsie mamara.
Va trebui sa informati chirurgul daca planuiti sa pierdeti o cantitate semnificativa in greutate mai ales daca ati observat ca sanii devin mai mici si mai atarnati cand slabiti. Chirurgul va va sfatui sa va stabilizati greutatea inainte de operatie.


IN CE CONSTA OPERATIA?Una din metode implica trei incizii: o incizie se face in jurul areolei, alta coboara de la marginea inferioara a areolei in santul submamar iar a treia este orizontala sub san. Dupa ce chirurgul a indepartat excesul de piele, areola si mamelonul sunt mutate intr-o pozitie mai inalta. Areola care la un san ptozat poate fi intinsa, se poate reduce in marime. Pielea care initial era localizata deasupra areolei se trage in jos si se apropie pentru a remodela sanul.
Mameloanele si areolele ramin atasate de tesuturile subiacente permitind astfel mentinerea sensibilitatii areolei si capacitatea de alaptare.

CARE SINT VARIANTELE TEHNICE ALE MAMOPLASTIEI?In anumite situatii , este posibil sa se evite incizia orizontala de sub sini. Uneori se poate folosi o tehnica care sa evite atit incizia orizontala cit si cea verticala, in functie de aspectul particular al sinului. Daca chirurgul decide ca este indicat a se face si o augmentare a sinului in acelasi timp cu liftingul de san va fi necesar a se folosi implante

RISCURILE OPERATORIIDin fericire nu exista riscuri majore pentru aceasta interventie. In fiecare an se opereaza numeroase femei cu succes, fara a avea complicatii majore. Totusi cine doreste operatia trebuie sa fie constienta atit de riscuri cit si de beneficii.
Riscurile se vor discuta individual cu fiecare pacienta in functie de particularitatile fiecareia.
Complicatiile includ hemoragia, infectia si reactiile la anestezie. Dupa operatie este posibil ca sanii sa nu fie simetrici sau pozitia areolelor sa nu fie simetrica. Este posibil ca ulterior sa fie necesara o interventie de retusare ulterior. Rar poate apare pierderea sensibilitatii la nivelul areolei. Cicatricile se pot revizui ulterior daca pacienta este nemultumita de aspectul lor.

CUM DECURGE OPERATIA?In functie de varsta, de antecedentele dvs. familiale, vi se va recomanda sa faceti o mamografie preoperator si alta la citeva luni postoperator. Aceasta va va ajuta sa detectati orice schimbare in sinii dvs, ulterior. Dupa operatie va veti examina singura sinii in mod constant.
Liftingul de sin nu creste riscul aparitiei cancerului de san.
Daca sinteti fumatoare trebuie sa va opriti. Utilizarea de aspirina si de alte antiinflamatoare creste riscul singerarii, asa ca va trebuie sa evitati consumul lor inainte de operatie.
Operatia se face de obicei cu pacientul ambulator. In acest caz aveti grija sa aveti pe cineva care sa va ingrijeasca dupa operatie si in timpul primei nopti.

CUM VA FI PRIMA ZI DE OPERATIE?In prima zi dupa operatie veti fi incurajata sa va ridicati din pat pentru perioade scurte. Dupa citeva zile va puteti misca mai confortabil. Aplecarea, ridicarea de greutati va fi evitata deoarece aceste activitati pot cauza edeme sau singerare. Veti dormi pe spate pentru a nu presa sanii.
Drenurile eventuale vor fi indepartate la citeva zile postoperator, in timp ce se vor schimba si pansamentele. Veti purta o bustiera medicala pina cind dispare edemul si roseata sinilor. Firele se vor scoate in 3 saptamini, treptat incepind din 1 saptamina.

CIND SE REIA ACTIVITATEA NORMALA?Dupa operatie e posibil sa va reluati activitatea intr-o saptamina sau 2, in functie de munca dvs. In cele mai multe cazuri trebuie sa evitati efortul fizic, pina la citeva saptamini. Puteti simti un usor discomfort in acest timp, dar este normal. Daca aveti dureri mari luati legatura cu chirurgul dvs.!
Se va evita activitatea sexuala pentru minimum 2 saptamini sau mai mult, dupa care se va avea grija de sini pentru citeva saptamini.


REZULTATUL POSTOPERATORLiftingul de sini va va face sinii mai ridicati si mai fermi. Pozitia areolelor si mameloanelor se va imbunatati, iar marimea si aspectul areolelor va fi satisfacatoare ca aspect.

Cicatricile postoperatorii se vor atenua in timp. Este important sa realizati ca aceste cicatrici sint permanente. In anumite cazuri acestea vor arata ca niste linii fine. Unele persoane pot dezvolta cicatrici mai vizibile, dar se pot retusa chirurgical.

CIT VA DURA REZULTATUL?Daca nu aveti modificari importante ale greutatii, sau o eventuala sarcina, forma noilor sini va ramine constanta. Oricum, gravitatia si imbatrinirea vor modifica forma si marimea sanilor la orice femeie. Daca dupa citiva ani, nu mai sinteti multumita de aspectul sinilor dvs., puteti face un al doilea lifting.

CONDUITA POSTOPERATORIE Veti veni la controale periodice postoperatorii la indicatiile chirurgului pentru a evalua rezultatul in timp.

Nu uitati! Relatia pacient- chirurg nu se termina la iesirea din sala de operatie!

Autor:
Dr. Klara Iulia Hatami - medic specialist chirurgie plastica
http://www.aestheticline.info
Actualizat :august 2008

BOTOX, DYSPORT, TOXINA BOTULINICA, RIDURI

INTRODUCERE Ridurile si pliurile cutanate de expresie sint produse de contractura musculaturii delicate de sub piele de fiecare data cind zimbim, ridem sau ne incruntam. Cu cit ne exteriorizam mai mult emotiile cu atit ridurile vor fi mai adinci. De-a lungul timpului , contractia constanta si sustinuta a acestor muschi poate duce la adincirea ridurilor si la formarea altor pliuri cutanate. Totusi aceste semne ale emotiilor noastre , la unele persoane se poate sa nu apara. Folosind aceasta substanta - DYSPORT pliurile dinamice se pot imbunatati. Tehnica, ce foloseste o toxina purificata produsa de catre bacteria Clostridium botulinum, se mai numeste dezinervare cosmetica. Desi toxina este aceeasi care produce o forma grava de toxiinfectie alimentara, cantitatea folosita in chirurgia cosmetica este atit de mica incit nu apare nici o reactie sistemica sau generala . Toxina botulinica a fost folosita cu succes si in siguranta din 1982 de catre oftalmologi pentru a trata clipitul nervos al pleoapelor. In fiecare an mii de pacienti primesc tratamentul cu DYSPORT pentru multiple probleme, dar de 10 ani a devenit un tratament popular pentru a trata semnele imbatrinirii. Desi s-a popularizat DYSPORT -ul ca si tratament pentru indepartarea ridurilor, mai recent s-a folosit si pentru a combate transpiratia excesiva a axilelor, palmelor si picioarelor

.

CUM FUNCTIONEAZA? Cind se injecteaza intr-o anumita arie DYSPORT, care este denumirea comerciala pentru toxina botulinica tip a, se blocheaza in mod reversibil impulsurile nervoase de la nervi la musculatura faciala raspunzatoare de ridurile de expresie. Prin aceasta tehnica, muschii nu se mai pot contracta si de aceea tind sa se relaxeze. Cind muschii se relaxeaza pielea de deasupra ramine intinsa si neridata in timp ce musculatura faciala netratata continua sa se contracte normal, permitind ca persoana sa ramina cu o expresie faciala neafectata.

CE ZONE SE POT TRATA? DYSPORT se foloseste in general la etajul superior al fetei. Cele mai frecvente arii sint ridurile de la frunte, ridurile verticale dintre sprincene, ridurile de la coltul ochiului( " laba gistii") . Se pot face si in jurul gurii si la nivelul barbiei, dar cu siguranta va afecta zimbetul.

CUM SE PROCEDEAZA? Procedura este simpla si sigura. DYSPORT se va injecta cu un ac fin in zona dorita. In functie de aria tratata sint necesare intre 4-10 injectii. Deoarece acul este fin si se injecteaza putin lichid durerea este minora. Odata ce se incheie injectarea , de obicei nu exista discomfort. Nu este necesara anestezia locala si nici sedarea, recuperarea este imediata, va puteti relua imediat activitatea. Puteti chiar sa conduceti masina. Foarte rar, unii pacienti pot prezenta echimoze sau eritem la locul injectarii, ce poate fi acoperit cu machiaj.

CAT DUREAZA EFECTUL? Efectul complet al tratamentului cu DYSPORT nu este vizibil pentru 3-7 zile. Asa cum am mai mentionat efectul temporar apare deoarece toxina este metabolizata incet de organism in 3-6 luni. Desi multi pacienti sint multumiti de efectele DYSPORTului, va fi necesara o noua injectare dupa aceasta perioada pentru a mentine aspectul neted al pielii.

EFECTE SECUNDARE? Sint putine efecte secundare la aceasta tehnica. Pot apare reactii alergice desi sint rare. Desi poate apare in anumite cazuri caderea sprincenei aceasta poate fi evitata prin a nu injecta decit la peste 1 cm de la sprincene. In ciuda acestor precautii , totusi poate apare aceasta problema desi este temporara durind 2-3 saptamini.

SUNT O CANDIDATA POTRIVITA? Desigur doar o consultatie poate stabili acest lucru. Desi DYSPORT e tolerata de multe persoane, pacientii cu afectiuni neurologice si femeile insarcinate nu se vor trata.

DYSPORT PENTRU TRANSPIRATII EXCESIVE Transpiratiile excesive ( hiperhidroza) poate fi o serioasa problema atit din punct de vedere social cit si profesional, ducind la complexe si stres emotional. Pacientii cu hipertricoza generalizata necesita tratament medicamentos, in timp ce hipertricoza localizata poate fi tratata cu DYSPORT.. Cind se injecteaza local in pielea cu probleme, toxina botulinica blocheaza fibrele nervoase ce stimuleaza glandele sudoriparee, rezultind in abolirea producerii transpiratiei. Deoarece nu se injecteaza profund, nu sint riscuri de a leza musculatura profunda. Procedura este similara celei descrise anterior . Efectul apare intre3-7 zile de la injectare, iar efectul dureaza intre 3-12 luni. Sint necesare mai multe injectari pentru a mentine efectul in timp.

Autor:
Dr. Klara Iulia Hatami - medic specialist chirurgie plastica
http://www.aestheticline.info
Actualizat :octombrie 2008
Site oficial al producatorului: http://www.dysport.co.nz/ si www.ipsen.com

REDUCERE MAMARA- MICSORARE SANI

Pacientele care se supun mamoplastiei de reducere de multe ori cauta indepartarea simptomelor cauzate de greutatea exesiva a sinilor prea mari. Reducerea sinilor in mod normal poate rezolva aceste probleme, in acelasi timp imbunatatind si forma lor. In urma interventiei, sinii dvs. vor fi in armonie cu restul corpului iar hainele va vor veni mai bine.

SUNT O CANDIDATA PENTRU MAMOPLASTIA DE REDUCERE? Puteti beneficia de aceasta interventie daca sint indeplinite una din urmatoarele conditii: - Sini care sint prea mari in raport cu restul corpului; - Sini mari atirnati cu mamelonul si areola indreptate in jos; - Un sin mai mare decit celalalt; - Dureri de spate, git si umeri cauzate de greutatea excesiva a sinilor; - Iritatia pielii sub sini; - Urme adinci date de bretelele sutienului pe umeri; - Limitarea fizica a activitatilor din cauza marimii sau greutatii sinilor; - Lipsa de incredere de sine si insatisfactie in ceea ce priveste sinii dvs. Mamoplastia de reducere se poate face la orice virsta dar se indica dupa ce sinii sau dezvoltat complet. Nasterea si alaptarea pot avea un efect imprevizibil assssupra formei si marimii sinilor si totusi multe femei se opereaza inainte de sarcina. Daca aveti de gind sa alaptati in viitor, trebuie sa discutati cu chirurgul plastic. In timpul consultatiei, veti fi intrebata despre marimea dorita si despre orice alt neajuns ce se poate rezolva. Aceasta discutie il va ajuta pe chirurg sa inteleaga mai bine asteptarile dvs. si s a constate ce se poate face in mod realist.

CUM SE EVALUEAZA PACIENTA? Chirurgul va va masura sinii si va face fotografii pentru evidenta din fisa clinica. Se vor examina marimea si forma sinilor, calitatea pielii, pozitia areolei si a mamelonului. Veti veni la consultatie pregatit pentru a discuta trecutul dvs. medical. Acesta include informatii despre orice probleme medicale, alergii, medicamente folosite uzual. Este important sa furnizati informatii complete. Trebuie sa spuneti chirurgului daca aveti de gind sa slabiti mai ales in cazul in care ati observat o reducere a marimii sinilor dupa slabire. Chirurgul va va recomanda sa va stabilizati greutatea inainte de operatie.

CUM SE EFECTUEAZA OPERATIA? Tehnica operatorie se alege in functie de factorii individuali si preferintele personale ale pacientului si ale chirurgului.

UNDE SE PLASEAZA INCIZIILE? Se fac 3 incizii de cele mai multe ori: una in jurul areolei; alta care coboara vertical spre santul submamar si a 3-a care urmeaza curbura naturala a acesteia. Dupa ce chirurgul a indepartat excesul de tesut mamar, grasimea si piele, areola mamara se ascensioneaza intr-o pozitie mai elevata. Areola, care la sinii mari este de obicei intinsa se va reduce. Pielea care a fost inainte deasupra areolei se croieste si se foloseste pentru remodelarea sinului. Se poate folosi liposuctia ca tratament adjuvant pentru uniformizarea zonelor adiacente (subbrat, partea laterala a toracelui, etc.). De obicei, areola ramine atasata de tesuturile subiacente, si aceasta permite conservarea sensibilitatii. Alaptatul se poate pastra, dar nu exista garantie.

CARE SINT VARIANTELE TEHNICE? In functie de marimea si forma sinului, cantitatea de tesut care se indeparteaza se poate alege varianta tehnica dorita. In anumite cazuri, se poate renunta la incizia verticala sau la cea orizontala. Rareori, cind sinii sint foarte mari, este necesar ca areola sa se deteseze complet de tesuturile din jur pentru a fi repozitionata. Intr-un asemenea caz, va trebui sa va hotariti daca doriti sa sacrificati sensibilitatea si posibilitatea de alaptare pentru a atinge aspectul dorit.

RISCURILE OPERATORII Din fericire complicatiile sint rare in mamoplastia de reducere. In fiecare an, multe mii de femei se supun cu succes operatiei, fara a avea complicatii si sint multumite de rezultat. Si totusi oricine se gindeste la operatie trebuie sa fie constienta in acelasi timp si de riscuri si de avantaje. Riscurile si posibilele complicatii trebuie discutate personal cu un chirurg plastic. Complicatiile includ: hemoragia, infectia si reactia la substante anestezice. Rar, pacienta necesita transfuzii in timpul operatiei. Aceasta s e poate anticipa inainte, si chirurgul va va indica sa va recoltati singe. Dupa reducerea sinilor, uneori se poate sa nu fie perfect simetrici, sau areolele nu se afla la aceeasi inaltime. Daca se doreste, se pot face corectii intr-un timp ulterior. Foarte rar pot apare pierderi de sensibilitate. Corectarea cicatricilor este uneori benefica. In cazurile rare in care o parte sau toata areola e distrusa se poate face reconstructia folosind grefe de piele. Pentru mai multe informatii, inainte sau dupa operatie puteti consulta chirurgul dvs.

CUM DECURGE OPERATIA CUM VA PREGATITI PENTRU OPERATIE? In functie de virsta, sau antecedente (cancer mamar) personale sau familiale, chirurgul va recomanda o mamografie inainte de operatie si inca una la citeva luni dupa. Aceasta va ajuta la detectarea schimbarilor ulterioare ale tesutului mamar. Dupa operatie dvs. va puteti autoexamina. Reducerea sinilor nu creste riscul cancerului. Daca sinteti fumatoare, vi se va cere sa va lasati de fumat inainte de operatie. Aspirina si medicamentele antiinflamatoare pot creste timpul de singerare, asadar va trebui sa va abtineti de la a le lua cu ceva timp inainte de operatie. Chirurgul va va da restul de informatii necesare. Mamoplastia de reducere se poate efectua atit ambulator cit si cu internare (in functie de anvergura operatiei). Internarea va dura in general o noapte. Daca veti fi externat inziua operatiei sau in ziua urmatoare, va fi necesar sa va conduca cineva acasa si sa stea cu dvs. o zi sau doua.

CUM VA FI ZIUA OPERATIEI? De obicei, se foloseste anestezie generala, asadar veti dormi in cursul operatiei. Cind se termina operatia veti fi monitorizata de personal calificat pina la trezire in permanenta. In multe cazuri se vor pozitiona 2 tuburi de dren pentru a evita acumularea de fluide. Sinii vor fi pansati cu comprese si pansament elastic sau bustiera medicala.

CUM VA VETI SIMTI SI ARATA INITIAL? A doua zi dupa operatie veti fi incurajata sa va dati jos din pat. Dupa citeva zile, va veti putea misca mai confortabil. Se va evita aplecarea, ridicarea de obiecte grele, si ridicarea bratelor, deoarece aceste activitati vor cauza o crestere a edemului si singerarea. Veti fi instruite sa dormiti pe spate pentru a nu presa sinii. Orice drenaj va fi suprimat la 1-2 zile, timp in care se va schimba si pansamentele. Veti fi sfatuita sa purtati o bustiera pentru citeva saptamini pina cind va dispare edemul. Firele se vor scoate in 7-21 zile. Se poate ca sensibilitatea sa fie mai scazuta in zona areolei. Aceasta este temporara. Va dura saptamini, luni pina la 1 an pina cind sensibilitatea va reveni la normal. Sinii necesita mai mult timp pentru a avea o forma mai normala. Cicatricile vor fi initial rosii sau roz, pentru mai multe luni postoperator.

CIND VA VETI RELUA ACTIVITATILE NORMALE? Dupa mamoplastia de reducere va veti relua activitatea in citeva saptamini, in functie de munca dvs.. De multe ori va trebui sa renuntati la anumite activitati ce presupun effort fizic. Se vor evita relatiile sexuale pentru cel putin o saptamina, dupa care se va avea o grija mai accentuata pentru cel putin 6 saptamini.

REZULTATUL MAMOPLASTIEI DE REDUCERE Dupa operatie veti avea sini mai mici si mai fermi. Fara a mai fi deranjata de greutatea sinilor veti putea practica sport si orice activitati fizice. Cicatricile postoperatorii se vor vindeca si se vor decolora in timp. Totusi e important sa stiti ca cicatricile vor fi permanente si la anumite persoane sint mai vizibile. Din fericire inciziile in aceasta operatie sint situate in zone care sint acoperite bine, chiar si in cazul unui decolteu adinc. Mamoplastia va va schimba dramatic aspectul. Din acest motiv va trebuie ceva timp sa va acomodati cu noua infatisare. Numarul pacientelor satisfacute dupa aceasta interventie este comparativ mai mare fata de alte proceduri.

CIT VA DURA REZULTATUL? Cu exceptia situatiilor in care slabiti foarte mult sau alaptati, sinii vor ramine constanti. Oricum, gravitatia si imbatrinirea afecteaza marimea si forma sinilor la toate femeile. Daca dupa mai multi ani nu mai sinteti satisfacuta cu forma sinilor, puteti face o mamoplastie de ridicare (lifting).

CONDUITA POSTOPERATORIE E obligatoriu sa veniti la control periodic la indicatia chirurgului, cind se va evalua rezultatul in timp.

Autor:
Dr. Klara Iulia Hatami - medic specialist chirurgie plastica
http://www.aestheticline.info
Actualizat :august 2008

Aceste informatii au ca scop introducerea in notiunile de bazã ale interventiei chirugicale. Aceste informatii nu se substituie actului medical sau a consultatiei si nici nu inlocuiete tratamentele de specialitate Informatiile oferite de www.chirurgie-estetica.ro sunt concepute sa vina in sprijinul, si nu sa inlocuiasca relatia existenta intre pacient /vizitator al www.chirurgie-estetica.ro si medicul sau.. Dacã vã ginditi la aceasta operatie, pentru orice nelãmurire si intrebare apelati la medicii Aesthetic Line

MARIRE DE SANI - AUGMENTARE MAMARA- IMPLANT SILICON - PARTEA 2

RISCURILE SI COMPLICATII

Exceptand riscurile anestezice, exista riscuri si complicatii in operatia de marire a sanilor la fel ca si la orice alt tip de operatie. Va trebui sa evitati astfel de complicatii discutand de la bun inceput cu medicul despre complicatiile ce pot aparea. Aceste informatii pot fi date de catre medic, sau de catre distribuitorul protezelor. Informatiile contin importanti factori cu privire la fiecare tip de procedura chirurgicala de introducere a implantelor mamare si potentialele riscuri asociate.
Implantul mamar nu poate tine la nesfarsit. Interventia chirurgicala pentru implantul mamar prezinta aceleasi riscuri asociate cu anestezia ca si o alta interventie chirurgicala.

RISCURILE CELE MAI DES INTALNITE

1. Dezumflarea (implanturile cu ser fiziologic): intalnim proteze care s-au dezumflat in primele luni dupa ce au fost implantate sau proteze care s-au dezumflat dupa cativa ani. Nu se stie inca momentul in care acest fenomen apare. Implantul se poate sparge datorita unui soc (lovitura) puternic, sau se poate sparge in timp, iar atunci continutul protezei se resoarbe. Cercetatorii fac studii pentru aprofundarea acestor cauze de scurgere. Oricum, cand proteza incepe sa se dezumfle, totul se intimpla foarte repede, iar recomandarea noastra este ca implantul sa fie inlocuit. Deoarece serul fiziologic este prezent in organism, solutia salina care se va scurge din proteza va fi foarte repede absorbit de organism in cateva ore.
2. Ruptura (implanturile cu gel siliconic) : implantul se poate sparge datorita unui soc puternic, sau se poate sparge in timp, iar atunci continutul protezei incepe sa curga. In timp ce protezele cu gel siliconic se pot sparge fara sa cauzeze dureri, totusi unele paciente au reclamat senzatii de arsura sau schimbarea profilului protezei. In astfel de situatii trebuie sa consultati imediat medicul. Puteti verifica daca proteza este sparta si fara a avea o interventie chirurgicala cu ajutorul mamografiei sau ultrasunetelor (ecografiei). Daca ruptura este produsa, de obicei siliconul ramane in capsula formata dupa introducerea protezei dar in anumite cazuri, exista posibilitatea ca aceasta sa aiba un mic orificiu si atunci siliconul poate migra in corp, spre glanda mamara, muschi sau spre tesutul gras din jurul sanului, peretele abdominal sau brate. Din fericire aceste cazuri nu sunt frecvente. Riscurile pentru astfel de situatii sunt necunoscute.
3. Imprastierea gelului : este bine cunoscut ca, unele particole de silicon se pot imprastia si prin camasa protezei. Unele din aceste minuscule particole pot ramane in capsula formata de proteza, sau unele pot migra in corp.
4. Este greu sa faceti cancer de sini daca aveti implant de sini :
Nu exista date stiintifice sau statistice care sa arate ca exista o incidenta mai mare a aparitiei cancerului la femeile care au implanturi de san.
Implantul poate interfera cu gasirea unui cancer de san in timpul mamografiei. Poate ascunde anumite induratii de tesut, ingreunand astfel interpretarea rezultatelor. Implantul poate ingreuna si mamografia. Deoarece sanul este presat in timpul mamografiei este foarte posibil ca atunci sa se produca ruptura, asadar, este important ca inainte de mamografie sa informati medicul imagistician, despre faptul ca aveti implanturi mamare, pentru a putea evita spargerea protezei. Medicul poate folosi tehnici speciale pentru a minimaliza posibilitatea rupturii implantului si de a obtine bune rezultate, si in ultimul timp s-au inventat aparate speciale de mamografie pentru acest scop.
Contractura capsulara : Tesutul cicatricial sau capsula care in mod normal se formeaza in jurul implantului (capsula periprotetica), poate forta sau strange implantul. Aceasta se numeste contractura capsulara. De la cateva luni la cativa ani, un mic procent din paciente, pot observa schimbari de forma ale implantului, duritate sau dureri ale sanului datorita contracturii capsulare. Nu sunt date exacte cu privire la acest fenomen sau cat de des poate sa apara. Daca aceste conditii sunt severe, va fi necesara interventia chirurgicala pentru corectarea capsulei, mutarea sau schimbarea implantului. Este cert faptul ca odata cu aparitia noilor tipuri de implant (cu invelis texturat), incidenta aparitiei contractiei capsulare a scazut in mod serios.

ALTE RISCURI

1. Depuneri de calciu in tesuturile din jurul implantului : In cazul aparitiei acestor depuneri, diagnosticul diferential cu leziunile cu risc oncologic, se stabileste atat prin mamografie, cat si prin celellalte metode de diagnostic idenficate diferit de nodulii care pot cauza cancerul. Ocazional, este necesar sa se scoata mici particole pentru a se examina si a vedea daca nu este cancer. De obicei acestea se pot face si fara a scoate implantul.
2. Interventii chirurgicale aditionale : Femeile trebuie sa inteleaga ca atunci cand este cazul, implantul trebuie scos pentru o mai buna diagnosticare. De asemenea, probleme ca ruptura, dezumflarea, contractura capsulara, infectia si depozitele de calciu pot duce la scoaterea sau schimbarea implantului. Discutati riscurile acestor interventii chirurgicale aditionale cu chirurgul dvs.
3. Infectia : Infectia este o complicatie a oricarui tip de operatie. Frecventa infectiei cu interventia chirurgicala pentru implant nu este cunoscuta, dar pacienta poate intreba medicul care este experienta sa cu privire la acest risc. Multe dintre infectiile rezultate in urma interventiei chirurgicale apar intr-o perioada cuprinsa intre cateva zile si chiar luni dupa operatie. Infectiile cu corpuri straine in corp (implanturile) sunt mai greu de tratat decat celelalte tipuri de infectii. Daca infectia nu raspunde la antibiotice atunci implantul trebuie schimbat. Dupa ce infectia este tratata un alt implant se poate pune in locul celui vechi.
4. Hematomul : Hematomul este o colectie de sange in interiorul corpului (in acest caz in jurul implantului sau in jurul inciziei) si poate cauza dureri, probabilitatea aparitiei hematomului nu este cunoscuta inca, dar o femeie care doreste sa aiba un implant trebuie sa consulte chirurgul si despre acest risc. In cazul in care apare un hematom, acesta va aparea imediat dupa operatie. Un hematom mic, este de obicei resorbit de catre corp, dar cele mari trebuie drenate chirurgical.
5. Intarzierea vindecarii: in cazuri rare, implantul forteaza pielea in mod exagerat. Pentru rezolvarea acestei complicatii, de obicei este nevoia unei interventii chirurgicale. Aceasta conditie, de regula apare in cazul persoanelor cu tegumentul mai putin elastic, sau alegera unor implanturi exagerat de mari.
6. Modificari de sensibilitate a mameloanelor sau a sanului : Sensibilitate acestora poate creste sau scade dupa operatie. Aceste schimbari pot fi temporare sau permanente si pot afecta raspunsul sexual sau abilitatea de a alapta un copil.
7. Ridicarea sanului : Cateodata (de obicei, in cazul pozitionarii submusculare) implantul poate modifica forma initiala a sanului, dandu-i un aspect nenatural. In aceste cazuri este nevoie de interventie chirurgicala pentru corectare. Alte probleme care ar putea aparea sunt marimea incorecta a implantului sau cicatrici vizibile si inestetice.

RISCURI NECUNOSCUTE

1. Boli autoimune : Studiile facute comparand frecventa bolilor autoimune intre femeile cu implant si femeile fara implant au demonstrat ca femeile cu implant nu au un risc mai ridicat de a se imbolnavi. Aceste studii s-au facut numai pentru simptomele bolilor autoimune stiute, mai putin pentru varietatea de simptome pe care le intalnim extrem de rar. Unele din simptomele bolilor autoimune intalnite sunt:
· Pierderea parului;
· Pierderea inexplicabila a tonusului;
· Scurgeri mamare sau noduli limpfactici;
· Frecventa mai mare de raceli (gripa);
· Stari de voma, ameteli;
· Probleme de memorie;
· Rupturi musculare sau iritatii tegumentare.
In cazul prezentei acestor simptome , se poate contraindica operatia de marire a sinilor
2. Sarcina si alaptarea: S-au pus foarte multe intrebari daca implantul va afecta organismul si nu veti putea avea copii sau alapta. Unele femei cu implant au raportat unele probleme cu privire la aceasta. Doar cateva cercetari au fost facute in acest domeniu dar nici una nu a demonstrat ca ar fi probleme majore. Nu exista date stiintifice despre riscul de a afecta fertilitatea sau daca copii mamelor cu implanturi mamare ar avea probleme de sanatate.
3. Cancer: Studii majore urmaresc de o lunga perioada de timp femeile cu implanturi mamare, iar acestea demonstreaza ca numarul cancerelor mamare nu a crescut. Pe de alta parte centrele medicale impreuna cu fabricile producatoare de implanturi mamare dau cat mai multe informatii despre aceste tipuri de implanturi. Aceste informatii sunt facute public si/sau sunt transmise medicilor pentru a putea informa pacienta.

DICTIONAR


Aspiratie – Extragerea unui lichid din corp cu ajutorul unui aspirator chirurgical;
Biocompatibil – Sa fie compatibil biologic, sa nu fie toxic, sau sa nu produca raspuns imun al organismului;
Contractura capsulara– O strangere ferma a tesutului din jurul protezei;
Buzunar – Locul unde proteza este tinuta ;
Tesut fibros - Tesut format in mare parte din fibre de colagen ;
Glandular – Referitor la o glanda;
Hemoragie – Pierdere masiva interna sau externa de sange;
Canale de lapte (galactofore) – Formatiuni anatomice responsabile de trecerea laptelui, de la glanda mamara spre exterior ;
Opac – netrasparent, impenetrabil de raze ;
Chirurgie ‘outpatient’ – chirurgie in ambulator, dupa interventia chirurgicala pacientul nu trebuie sa ramana internat in clinica/spital ;
Pectoral Mare (Pectoralis major) – muschi localizat in partea de sus a pieptului ce da suport de sustinere sanului si este implicat in miscarile bratului ;
Ser fiziologic – solutie NaCl 0.9%. Aproximativ 71% din corpul uman contine aceasta solutie;
Nervii senzitivi – nervii ce transmit diferite impulsuri de la senzorii receptori la creier sau maduva spinarii;
Sepsis – Infectie, prezenta mai multor microorganisme cu toxinele aferente in sange sau in tesut;
Silicon – material organic, derivat din nisip (siliciu), care in general este bine tolerat de corp si are capacitatea de fi modelat in diferite forme;
Tromboza – formarea si dezvoltarea cheagurilor de sange in vase.

MARIRE DE SANI - AUGMENTARE MAMARA- IMPLANT SILICON - PARTEA 1

Marirea sanului nu este doar o decizie medicala, ci in primul rand una personala. Imbunatatirea aspectului poate creste increderea de sine a persoanei. Cunoastera cat mai exacta a posibilitatilor tehnologice si medicale moderne, a avantajelor, a riscurilor si a implicatiilor acestor posibilitati, este primul si cel mai important pas in vedera luarii unei decizii obiective in acest sens.

Atentie ! Personalul medical va poate oferi informatii si recomandari obiective, membrii familiei va pot spune ce cred ei ca ar trebui sa faceti, dar, doar dvs. veti lua decizia augmentarii sanilor. Aceasta brosura va ofera cat mai multe informatii despre aceasta interventie chirurgicala si va da sansa de a lua o decizie in cunostinta de cauza.

In momentul de fata, pe piata exista mai multi producatori de implanturi de sani si fiecare comercializeaza mai multe tipuri de implant pentru a se adapta necesitatilor fiecarui caz in parte. Sunt tipuri diferite in functie de marime (lungime, latime si proiectie), de invelis, de continut, si de scopul operatiei (marirea sanilor dintr-o etapa sau in mai multe etape, reconstructia sanilor, etc.).


Sanul este alcatuit din grasime, tesut glandular, vase de sange, ducturi galactofore (canale de lapte), nervi senzitivi. O parte din grasime inconjoara sanul in mod uniform, si ii da consistenta si conturul caracteristic iar o alta parte ii da volum. Pectoralul Mare este muschiul pe care este plasata glanda si care este situat imediat sub ea, contribuind la miscarea bratului.
Marimea si forma sanului dvs. este determinata de cantitatea de tesut mamar si de grasime. Este deasemenea afectat de varsta, dezvoltarea musculara, perioada post maternala, bagajul genetic si elasticitatea pielii. De cele mai multe ori exista o asimetrie a sanilor, in ceea ce priveste marimea, forma si pozitionarea sanilor.

TIPURILE DE IMPLANTURI MAMARE


Implanturile mamare sunt de diferite tipuri si forme, cu diferite invelisuri si continuturi. Impreuna cu chirurgul veti alege optiunea cea mai buna pentru dvs., pentru a putea ajunge la rezultatul care-l doriti.
Astfel veti putea alege tipul si forma protezei dorite.Forma implantului poate fi: rotund, oval sau anatomic. Suprafata implantului poate fi neteda sau texturata.
Pentru a avea un rezultat cat mai natural al operatiei atat la privit cat si la pipait puteti alege intre :
· implanturi cu continut salin (ser fiziologic) sau ;
· implanturi preumplute cu gel siliconic, moale sau coeziv (un gel care imita cit de mult, tesutul mamar).
· Implanturi mixte (cu invelis dublu ser fiziologic +gel siliconic)
Implanturile cu continut salin sunt utilizate deoarece substanta din interiorul implantului este ceea ce formeaza peste 70% din corpul uman. Daca proteza curge, solutia salina este imediat absorbita de organism. Pe de alta parte, protezele cu continut salin sunt mai putin placute la pipait si nu imita perfect consistenta tesutului mamar. Marimea protezei trebuie aleasa atat in functie de forma si marimea bustului cat si de calitatea pielii.
Implanturile cu silicon sunt mai preferate de chirurgi si de paciente deoarece arata si se simt la fel de bine ca un san natural. Implantul cu gel siliconic coeziv are avantajul de a avea o consistenta mai mare si vascozitatea gelului face ca in caz de ruptura, gelul sa nu iasa din implant.
In cazul in care o proteza cu gel siliconic obisnuit se sparge, unele paciente pot simti o usoara caldura sau modificarea formei sanului. In general in cazul spargerii unei astfel de proteze substanta care se scurge ramane in capsula periprotetica.

RASPUNSUL CORPULUI LA IMPLANTURILE DE SAN

Raspunsul natural al corpului este acela de a respinge sau a izola orice corp strain. Gradul de respingere este partial dependent de biocompatibilitatea materialului corpului strain. In prezent, unul din cele mai biocompatibile materiale utilizate pentru implanturile de sani este siliconul. Acest material este folosit in multe implanturi medicale cunoscute cum ar fi pacemaker, proteze articulare digitale si prezervative. Corpul va forma in jurul protezei o capsula. Capsula formata este o reactie normala a corpului uman la orice tip de implant.
In unele cazuri capsula se poate contracta cauzind astfel conditia cunoscuta sub forma de contractura capsulara. Aceasta consta in a avea un san foarte dur ceea ce duce la discomfort sau dureri. Oricum, suprafata texturata a protezelor moderne este facuta in asa fel incat sa previna formarea aceastei contracturi capsulare.

Cercetatorii cauta in continuare noi materiale biocompatibile cu corpul. Siguranta pentru gelul siliconic si materialele din silicon au fost intensiv cercetate de numeroase institutii de renumedin Statele Unite si nu numai.

IMPLANTURILE MAMARE

Exista implanturi mamare de multe forme si marimi. Sunt proteze rotunde care au suprafata neteda sau texturata ; protezele cu forma anatomica si suprafata texturata ; proteze ajustabile postoperator, cu suprafata neteda sau texturata care au o dubla calitate aceea de a fi expander si proteza. Designul special al acestor proteze dau posibilitatea chirurgului sa ajusteze volumul protezei dupa operatia initiala, printr-o procedura simpla la saptamani dupa operatie.
Nici un implant medical nu este considerat ca dureaza pana la nesfarsit si nu trebuie considerat ca fiind pe viata. Totusi unele firme producatoare ofera un «Lifetime Replacement Policy» pentru toate tipurile de implant cu continut salin. Adica, inlocuiesc protezele mamare in caz de dezumflare sau de pierdere a continutului salin prin valva.

ABORDAREA CHIRURGICALA SI OPTIUNI DE INTRODUCERE A PROTEZEI

De obicei, implanturile de sani sunt introduse utilizand una din cele trei incizii traditionale: incizia inframamara (sub san), incizia periareolara (pe marginea mamelonului) sau incizia transaxilara (la subbrat). Toate aceste incizii permit implantului sa fie plasat submuscular (sub muschi) sau subglandular (intre muschi si glanda mamara). Medicul chirurg va poate ajuta pentru a intelege calea cea mai buna in functie de preferintele dvs.
Incizia inframamara este efectuata in santul submamar, proteza este introdusa prin aceasta incizie, iar cicatricea este bine camuflata de pliu.
In cazul abordului periareolar, proteza va fi introdusa prin incizia facuta in jurul mamelonului. Cicatricea va fi foarte bine camuflata in aceasta zona datorita diferentei de culori.
Incizia transaxilara este facuta subbrat iar proteza va fi introdusa prin aceasta incizie.
Mai exista si calea transombilicala (prin buric) care este mai rar utilizata.
In cazul pacientelor care au sanii cazuti, se efectuaza mastopexia, (ridicarea sanului) inaintea introducerii protezei.

PROCEDURA CHIRURGICALA

Exista doua variante chirurgicale principale de pozitionarea implanturilor mamare:
1. SUBGLANDULAR (Prepectoral, Supramuscular)
si
2. SUBMUSCULAR (Subpectoral)
In functie de parametrii anatomici (forma si marimea toracelui, cantitatea de grasime de subpiele, forma si marimea sanului, dezvoltarea musculaturii pectorale si calitatea tegumentului si nu in ultimul rand preferintele chirurgului ,se alege una dintre cele 2 metode. Indiferent de varianta chirurgicala, se va crea un “buzunar” intre structurile anatomice, in care se introduce implantul mamar. In timpul consultatiei, toate aceste aspecte se vor discuta amanuntit cu medicul chirurg.

FACTORII PARTICULARI

Sunt foarte multi factori ce pot avea importanta in cazul dvs. in mod particular, in ceea ce priveste recuperarea si rezultatul postoperator. Acestea trebuie bine intelese si discutate cu atentie cu medicul. Cativa din acesti factori sunt :
o Stare sanatatii; …………………………..…Analize de laborator
o Structura sanului;…………………...Examenul local preoperator
o Indicatia sau contraindicatia;…...Alte afectiuni fizice sau psihice
o Tendinte de sangerare;…………………..…Analize de laborator
o Predispozitie la infectii;
o Predispozitia dezvoltarii contractiei capsulare.

Procedura de implantare poate fi urmata de spitalizare de o noapte dupa operatie sau de cateva ore, depinde de chirurgul dumneavoastra si de metoda de chirurgie aleasa.

PERIOADA DE RECUPERARE

Dupa primele 24 sau 48 de ore dupa operatie, veti simti o stare de discomfort; Sanii dvs, vor fi foarte tari si mariti de volum. Perioada de recuperare variaza de la o pacienta la alta, va veti putea relua activitatile zilnice dupa aproape o saptamana. Va trebui insa sa asteptati o luna pana va veti putea relua activitatile foarte solicitante fizic.
Daca apar probleme, contactati urgent medicul chirurg. Acest lucru este important daca se simte temperatura ridicata la sani sau unul din sani este tare la atingere, dureros, rosu sau inflamat.

RINOPLASTIA RECONSTRUCTIA DE NAS - CHIRURGIE-ESTETICA.RO

Daca va ganditi la rinoplastie...

Rinoplastia, sau operatia de remodelare a nasului, este una dintre cele mai obisnuite operatii estetice. Rinoplastia poate reduce sau creste dimensiunile nasului, sa modifice varful sau cocoasa, sa reduca narinele sau sa modifice unghiul dintre nas si buza superioara. Deasemenea poate corecta malformatii sau defecte post traumatice, inlaturand si problemele respiratorii. Daca luati in considerare rinoplastia, aceasta brosura va da notiunile de baza despre aceste proceduri - cum va poate ajuta, cum se efectueaza si la ce rezultate sa va asteptati - dar nu cuprinde insa toate raspunsurile intrucat exista factori individuali pentru pacient si chirurg si de aceea, intrebati-va chirurgul despre tot ceea ce nu intelegeti.

CANDIDATI PENTRU RINOPLASTIE Rinoplastia poate imbunatati infatisare si spori increderea in propria persoana, dar nu schimba imaginea dumneavoastra conform cu "idealul" sau nu va determina alt comportament al celor din jur fata de dumneavoastra. �nainte de a decide asupra operatiei, ganditi-va bine la asteptarile dumeavoaastra si discutati acest lucru cu chirurgul. Cei mai buni candidati pentru rinoplastie sunt persoanele care cauta o imbunatatirea si nu perfectiunea in ceea ce priveste infatisarea lor. Astfel ca, daca va bucurati de o sanatate maxima, un psihic stabil si asteptari modeste, puteti fi considerat un bun candidat. Rinoplastia se poate efectua pentru a realiza obiective estetice si reconstructive, pentru a corecta defecte din nastere si probleme repiratorii. Varsta poate fi si ea un factor demn de luat in seama. Multi chirurgi prrefera sa nu opereze adoluescenti mai mari de 14 ani (15 ani la fete si ceva mai mult la baieti -18) dar este foarte important a lua in considerare acomodarile sociale si emotionale adolescentei lor si nu ale parintilor lor.

TOATE OPERATIILE AU UN RISC! Cand rinoplastiile sunt efectuate de un chirurg plastic calificat complicatiile sunt reduse si minore. Totusi, pot aparea anumite complicatii: infectii, hemoragii si reactii adverse la anestezie. Riscurile complicatiilor se pot reduce prin respectarea stricta a instructiunilor pre si post operatorii. Dupa operatie, pot aparea vase mici de sange ca niste pete fine la suprafata pielii; acestea fiind de obicei mici si de scurta durata, dar pot fi si permanente. Cicatricile in operatia de rinoplastie inchise pot fi invizibile total; cand se efectueaza tehnica deschisa sau unde procedura cere ingustarea narilor, micile cicatrici de la baza narinelor nu sunt de obicei vizibile. �ntr-un caz din 10 este necesara o reinterventie de exemplu pentru corectarea unor neajunsuri. Aceste cazuri sunt imprevizibile si pot aparea si la cei mai experimentati chirurgi, operatia de corectie fiind minima.

PLANIFICAREA OPERATIEI Comunicarea dintre dumneavoastra si medic este esentiala. La prima consultatie chirurgul va va intreba despre aspectul dorit pentru nasul dvs. apoi va evalua structura nasului si a fetei, explicandu-va optiunile pe care le aveti. Vi se vor explica factorii care pot influenta operatia si rezutatul. Acesti factori includ: structura oaselor si cartilajelor nasului, forma fetei, grosimea pielii, varsta si asteptarile dvs. de asemenea, chirurgul va va explica procedura, tipul de anestezie folosit, locul unde va avea operatia, riscurile, costul si ce alte optiuni mai aveti. Cele mai multe polite de asigurare nu includ operatii estetice, totusi daca procedura este folosita pentru reconstructie, pentru a corecta problemele de respiratie sau defecte post traumatice, opratia poate fi acoperita de asigurare. Spuneti chirurgului dumneavoastra daca ati mai avut si alte operatii la nas, chiar daca au fost facute cu multi ani in urma. Foarte important este de asemenea sa va informati chirurgul daca faceti alergie la ceva anume, daca aveti probleme de respiratie, daca luati medicamente,vitamine, droguri si daca fumati Nu ezitati sa va intrebati chirurgul despre orice nelamurirre aveti, mai ales daca privesc asteptarile si grijile dumneavoastra fata de rezultat.

PREGATIREA PENTRU OPERATIE Chirurgul va va da informatii precise asupra dietei, tratamentul medicamentos, fumat si igiena fetei. Daca respectati cu strictete instructiunile, operatia va decurge normal. Foarte important este sa fiti siguri ca aveti un insotitor care sa va conduca acasa dupa operatie, si sa va aduca la controll si pansament.

TIPUL DE ANESTEZIE Operatia poate fi facuta sub anestezie locala sau generala, in functie de procedura, chirurg si de preferintele dvs. cu anestezie locala veti fi sedat preoperator iar nasul si regiunea din jur vor fi amortite. Veti fi treaz in timpul operatiei si nu veti simti durere. Folosind anestezia generala veti dormi in tot timpul operatiei.

OPERATIA Operatia de rinoplastie dureaza de obicei in jur de 1-2 ore, procedurile mai complicate necesitand mai mult timp. �n timpul operatiei pielea va fi decolata de pe scheletul osteocartilaginos; apoi se va modela scheletul pentru a obtineforma dorita. Aceasta modelare depinde de particularitatea cazlui si de tehnica preferata de chirurg. �n final pielea este reasezata noul schelet. Multi dintre chirurgii plastici prefera metoda endonazala (metoda inchisa), in care incizia se face inaintea narinelor. Altii prefera metoda deschisa, mai ales in cazurile complexe; ei fac o incizie mica pe banda de piele care separa narinele. Cand operatia este gata va fi aplicata o atela care va va mentine forma noua a nasului. Mai pot fi folosite, pentru a stabiliza septul nazal - peretele despartitor in mijlocul cavitatii nazale - atele sau mese interne.

DUPA OPERATIE �n primele 24 de ore, va veti simti fata edematiata, durere la nivelul nasului si o durere surda de cap. Puteti controla aceste simptome prin tratamentul analgezic. Stati in pat cu capul ridicat (cu exceptia mersului la toaleta) in prima zi. Veti observa ca echimozele si edemul se vor accentua in jurul ochilor avand punctul maxim in ziua a doua, a treia. Aplicarea de comprese reci reduce edemul si va veti simti putin mai bine. Oricum va veti simti mai bine decat aratati! Majoritatea edemelor si echimozelor dispar in 1-2 saptamani dar un anumit grad de edem va ramane observabil doar pentru dumneavoastra si chirurg, acesta persistand citeva luni. De asemenea, o mica sangerare este obisnuita in primele zile dupi operatie si veti continua sa va simtiti, pentru cateva saptamani, cu nasul infundat. Este de recomandat ca timp de o saptamana sa nu va suflati nasul, lucru care va concura la vindecarea rapida a mucoasei. Daca aveti mese, acestea se vor indeparta dupa cateva zile si va veti simti mai confortabil. Dupa una doua saptimani, toate pansamentele, imobilizarile si firele vor suprimate.

REVENIREA LA NORMAL Majoritatea pacientilor care au facut operatia de rinoplastie se pot intoarce la scoala sau activitatile mai sedentare la o saptamana de la operatie. Pentru a va relua ritmul normal e nevoie, totusi, de cateva saptamani. Chirurgul va va da instructiuni precise pentru a va relua gradat activitatea dumneavoastra normala. Acestea pot include: evitarea joggingului, inotului, relatiilor sexuale, aplecarilor, in general orice activitate ce duce la cresterea presiunii sanguine (2 -3 saptamani). Evitati de asemenea, sa va loviti sau sa va frecati nasul, iar timp de 8 saptamani expunerea la soare. Fata si mai ales nasul se spala foarte delicat. Lentilele de contact se pot purta imediat ce doriti. Ochelarii in schimb se pot purta imediat ce se indeparteaza atela, dar numai lipiti de frunte cu banda adeziva sau sprijiniti de obraji. Acest lucru este valabil in jur de 6 -7 saptamani, timp in care nasul este complet vindecat. Chirurgul va va programa mai multe vizite post operator pentru a verifica progresele vindecarii, iar daca aveti simptome neobisnuite sau orice fel de intrebari nu ezitati sa va sunati si sa intrebati chirurgul.

NOUL DUMNEAVOASTRA "LOOK" �n zilele ce urmeaza operatiei, cand fata dumneavoastra este umflata si invinetita, e usor sa uitati sa veti arata mai bine. Majoritatea pacientilor se simt deprimati o perioada dupa operatie, lucru de altfel, normal si de inteles. Fiti sigur ca acest stadiu va trece si starea dumneavoastra se va imbunatati. Dupa o saptamana sau doua nu veti mai arata ca ati facut operatia dar, totuti, vindecarea este un proces gradat si lent. Un edem moderat va fi prezent cateva luni, mai ales la nivelul varfului nasului. Rezultatul final al operatiei se ca vedea dupa un an si mai mult. �n acest timp puteti experimenta reactii imediate din partea familiei si a prietenilor. Ei pot spune ca nu vad nici o diferenta majora la nasul dumneavoastra. Ei se vor purta intentionat asa, mai ales daca ati schimbbat ceva din ceva ce tine de mostenirea dumneavoastra genetica. Daca se intampla asa, tineti minte de ce ati optat pentru aceasta operatie iar daca v-ati atins scopul, atunci operatia a fost un succes.

Autor:
Dr. Klara Iulia Hatami - medic specialist chirurgie plastica
http://www.aestheticline.info
Actualizat :august 2006